Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Ο Σπύρος Κουρκουνάκης για τον Μιχάλη Μπουρμπούλη





Με τον Μιχάλη γνωριστήκαμε την άνοιξη του 1978, την ημέρα που κυκλοφόρησε ο δίσκος του «Για την Ελένη». Ήμουν τότε ούτε εικοσιενός χρονών. Του ζήτησα αμέσως, με το θράσος της ηλικίας, στίχους του και μου έδωσε αρκετούς. Από εκείνα τα τραγούδια δεν επέζησε -δικαίως- σχεδόν τίποτα. Οφείλω όμως να καταθέσω ότι ο Μιχάλης κανόνισε ένα ραντεβού στο σπίτι του με τον παραγωγό της εταιρίας που συνεργαζόταν, για να ακούσει αυτά τα πρωτόλεια τραγούδια (άκουσον-άκουσον, ο παραγωγός στο σπίτι του στιχουργού για τα τραγούδια ενός εικοσάχρονου!).



Με τα χρόνια η φιλία μας εξελίχθηκε σε οικογενειακή και ο Μιχάλης πάντα με συμβούλευε ως προς τις μουσικές μου δραστηριότητες, κάνοντας μου τις περισσότερες φορές οξεία κριτική, από την οποία πολλά καλά απεκόμισα. Αρκετά χρόνια μετά επιμελήθηκα το βιβλίο με τους στίχους των τραγουδιών του, με εκδότη τον κοινό μας φίλο Αντώνη Παπαϊωάννου.

Αυτή είναι η ιστορία μας.

Όλα αυτά τα χρόνια ποτέ δεν ξανασυζητήσαμε για να κάνουμε μαζί τραγούδια. Μόνο το 2003 έφτιαξα τρία τραγούδια από αυτά που δημοσίευε τακτικά στο περιοδικό «Δίφωνο» υπό το ψευδώνυμο Μιχάλης Φιοράντες. Πριν από δυο χρόνια λοιπόν, σε κάποια από τις τακτικές πλέον φιλικές μας συναντήσεις και σε μια εποχή δύσκολων για μένα συγκυριών, μου ’ρθε ξαφνικά και του λέω: «Βρε Μιχάλη, τόσα χρόνια δεν έχουμε γράψει μαζί τραγούδια, μήπως πρέπει να γίνει κι αυτό;». Η απάντησή του ήταν άμεση και καταπελτώδης: «Φυσικά και να κάνουμε, αλλά...». Αυτό το «αλλά» περιελάμβανε τους όρους του, ή καλύτερα τις οδηγίες του: «δεν θέλω μπουζούκια, θέλω τα τραγούδια να είναι περίεργα, παράδοξα και αλλόκοτα, να έχουν διφωνίες, να είναι κάτι πρωτότυπο» και διάφορα άλλα μικρότερης σημασίας.

Μετά από το πρώτο σοκ, διαλέξαμε μαζί από περίπου 25 τραγούδια του αυτά με τα οποία ασχολήθηκα. Οφείλω να ομολογήσω ότι δυσκολεύτηκα πολύ, γιατί ήθελα να ακολουθήσω όσο πιο πιστά μπορούσα τις οδηγίες του αυτές. Το τελικό αποτέλεσμα, μετά από πολλές δυσκολίες και εννιά μήνες κυοφορίας στο studio με τον -κυριολεκτώ- ήρωα ηχολήπτη μας Σοφοκλή Παππά και όλους τους άλλους συνεργάτες, μουσικούς και τραγουδιστές, ελπίζω να ανταποκρίνεται στα «θέλω» του.

Σπύρος Κουρκουνάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: