Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Ακούγοντας το "Άρωμα του Τραγουδιού"





Η ραδιοφωνική εκπομπή "Το Άρωμα του Τραγουδιού" του Μάκη Γκαρτζόπουλου (διαχειριστή του ομώνυμου BLOG) είναι μια υπενθύμιση της αέναης πάλης του ευφυούς ανθρώπου, με το πέρασμα του χρόνου, να δώσει νόημα στη ζωή του. Και δεν είναι απλά υπενθύμιση της πάλης για νόημα, αλλά και εργαλείο νοήματος - δεν είναι δηλαδή μόνο θεωρητική η συμβολή της εκπομπής, αλλά και πρακτική.

Βλέπετε, η μουσική και ο έρωτας είναι τα δύο συγκλονιστικότερα αντίδοτα στο αντικειμενικό κενό μιας ζωής που εμπεριέχει την απώλεια, τη φθορά και το τέλος (εκτός κι αν πιστεύετε στο ότι όλα γίνονται για κάποιο σκοπό, στη ζωή μετά τον θάνατο, στα άστρα, στο να αφήσετε κληρονομιά στα παιδιά σας, στην υστεροφημία, στα πολλά λεφτά, στην επαγγελματική αναγνώριση, ή δεν ξέρω 'γω τι άλλο, οπότε τα αντίδοτα αυτομάτως πολλαπλασιάζονται). 

Τούτα τα συστατικά, τη μουσική και τον έρωτα, ο Γκαρτζόπουλος τα παίρνει, τα βάζει στο μπλέντερ - αυτά τα δύο μόνο - και βγάζει ένα κοκτέιλ μαεστρικής συνέπειας και συγκίνησης. Το ραδιοφωνικό σύμπαν που προτείνει η εκπομπή του δεν είναι παρά πάτημα για την υπέρβαση των αντιφάσεων που χαρακτηρίζουν το πέρασμά μας από το άλλο σύμπαν, το μεγάλο και το καθημερινό. Υπέρβαση διαλεκτική, μέσω της απόλυτης υποταγής του ακροατή σε μια ανώτερη δύναμη, στη δύναμη του έρωτα και της μουσικής ως αποδοχή της απουσίας κάθε νοήματος και ως αντίσταση σ' αυτήν την τόσο αβάσταχτη απουσία.

Φροντίστε να ακούτε "Το Άρωμα του Τραγουδιού" λοιπόν. Δεν σας εγγυώμαι τίποτα. Αλλά σας υπόσχομαι ως και τα πάντα.
ηρ.οικ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: