Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Το τσίρκο του λαϊκισμού

Δεν έχετε παράπονο... στην Ελλάδα κάθε μέρα είναι σίγουρα διαφορετική απ' την προηγούμενη και παντελώς άσχετη με την επόμενη. Κοινώς, δεν ξέρεις τι θα σου ξημερώσει κι από πού θα σου 'ρθει. Και κάπως έτσι ξυπνάς ένα πρωί και βλέπεις τον είμαι-μεταρρυθμιστής-μετριοπαθής-μοντέρνος-προχώ-απόφοιτος Χάρβαρντ Μητσοτάκη να σου λέει ότι πρέπει να παραιτηθεί ο Μουζάλας επειδή είπε τη FYROM Μακεδονία. Τόσο πολύ εκσυγχρονιστική και προχωρημένη η αντίληψη του Μητσοτάκη. Κι αντι-λαϊκιστής, προπαντός! Μετά βλέπεις και την ΠΑΣΟΚάρα να ζητά εξηγήσεις που ...παραβιάστηκε η εθνική γραμμή (ποια απ' όλες; Του Τσουκάτου ή του Τσοχατζόπουλου;), και κάπου εκεί αρχίζεις να κλείνεις πόρτες και παράθυρα, να πακετάρεις γατιά και τηγάνια, και να ψάχνεις στο ίντερνετ διαδικασίες μετανάστευσης στην ...Ινδονησία. Ε, σου 'ρχεται κι ένας Πάνος Καμμένος για επιδόρπιο, θυμάσαι ότι αυτός και το κόμμα του σε συγκυβερνούν μαζί με τα λοιπά αντιμνημονιακά ερείπια, και κάπου εκεί τελειώνει ο σύντομος περίπατός σου στην ελληνική πολιτική σκηνή και περιμένεις απεγνωσμένα να έρθει το βράδυ και να δεις τον Παναθηναϊκό να παίζει μπάσκετ στην τηλεόραση, μπας και γλιτώσεις το να τρέχεις στα επείγοντα στο Αιγινήτειο.

Στα σοβαρά τώρα, θα μιλήσει κανένας για το ποιος και πώς έκανε τους πρόσφυγες πρόσφυγες; Για το ποιος βομβάρδιζε τη Λιβύη, ποιος εξόπλιζε τους αντικαθεστωτικούς στη Συρία, ποιος μπουμπούνιζε τη Βαγδάτη; Θα μάθουμε ποιος και γιατί διάλυσε αυτές τις κοινωνίες ώστε να αναγκάζονται χιλιάδες άνθρωποι να θαλασσοπνίγονται για να φύγουν απ' αυτές; Κι ακόμα, θα μας ενημερώσει κάποιος για το ποιος και πώς έκλεισε τα σύνορα στην Ευρώπη; Για το πού πήγε ο ανθρωπισμός τον οποίο υποτίθεται ότι ενσαρκώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση (με αυτά δεν μας μεγάλωσαν, ή κάνω λάθος;)

Όλη αυτή η κουβέντα για τον Μουζάλα, αλλά και για τη δήθεν ανικανότητα της κυβέρνησης στη διαχείριση του προσφυγικού, κι όλα αυτά τα καλαμπουράκια για την κυρία Τασία κλπ. δεν είναι παρά η συσκότιση μιας πολύ μεγαλύτερης και τραγικότερης πραγματικότητας. Και η κυρία Τασία έφυγε, και τα hotspot έγιναν, και κοτζάμ ΝΑΤΟ ήρθε, και βέτο η χώρα δεν έβαλε, και όλα μπήκαν στη θέση τους. Γιατί δεν λύνεται το προσφυγικό;

Η πραγματικότητα που συσκοτίζεται μέσα απ' τις μπαρούφες με τις οποίες ασχολούμαστε είναι ότι η Δύση, με πρωταγωνίστρια την Ευρώπη, έκανε ένα τεράστιο έγκλημα καταστρέφοντας - στο όνομα της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων - την όποια τάξη είχε δημιουργηθεί (μέσα από βία, βεβαίως, τι να κάνουμε...) σε κοινωνίες όπως αυτές του Ιράκ, της Συρίας και της Λιβύης. Άσχετοι γραφειοκράτες, άσχετοι καθηγητές πανεπιστημίου, άσχετοι κατ' επάγγελμα ανθρωπιστές - που ήξεραν τόσα για τις κοινωνίες της καπιταλιστικής περιφέρειας όσα ξέρω εγώ για πυρηνική φυσική - νόμισαν ότι θα ερχόταν η ...Άνοιξη διώχνοντας τον Καντάφι, τον Σαντάμ και τον Άσαντ. Και βρέθηκαν τώρα μ' ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα, το οποίο φυσικά και δεν λύνεται όσα σύνορα κι αν κλείσεις, όσα hotspot κι αν χτίσεις.

Είναι το πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν, μόνο που μέχρι τώρα δεν λούζονταν τις συνέπειές του. Ήρθε η ώρα να γίνει κι αυτό, να δούμε κατάφατσα τα επιτεύγματα της πολιτικής μας (διότι το ΝΑΤΟ είναι και δικός σου αμυντικός οργανισμός αγαπητή μου αναγνώστρια, και οι ΗΠΑ είναι και δικός σου σύμμαχος, και η Ευρ. Ένωση κι αυτή δική σου είναι). Με άλλα λόγια, ήρθε η ώρα κι εμείς να πληρώσουμε το τίμημα.

Αλλά δεν θα ακούσετε ποτέ τον Μητσοτάκη να σας μιλάει για όλα αυτά, για την τεράστια υποκρισία και την ασχετοσύνη της δήθεν ενωμένης Ευρώπης με τον δήθεν ορθό λόγο και τη δήθεν κοινή λογική. Δεν θα ακούσετε ούτε αυτόν ούτε το υπόλοιπο εθνικό τσίρκο του λαϊκισμού να ζητάνε συγνώμη που η Ευρώπη της αλληλεγγύης αποδείχθηκε Ευρώπη των κλειστών συνόρων και των παιδιών που μουλιάζουν στα χαρτόκουτα. Κουβέντα δεν θα πουν για το φιλελεύθερο παραμύθι τους που με λίγη καλή θέληση (και λίγες καλές βόμβες) θα σκόρπιζε τη δημοκρατία στον κόσμο.

Είναι όλοι πολύ απασχολημένοι με τις δηλώσεις Μουζάλα...
ηρ.οικ.

***

"Η παραίτηση του κ. Μουζάλα είναι επιβεβλημένη... στην πολιτική όσα λέμε έχουν επιπτώσεις".

"Με το ατόπημα του αυτό ο Υπουργός παραβίασε μία εθνική γραμμή, που ακολουθεί σταθερά η χώρα μας επί δεκαετίες. ... Είτε πρόκειται για εγκληματικό λάθος, ανεπίτρεπτο βέβαια για υπουργό, είτε πρόκειται για προσωπική άποψη του συγκεκριμένου μέλους της κυβέρνησης, είτε πρόκειται για ανομολόγητη, τουλάχιστον έως τώρα, κυβερνητική γραμμή, ο Πρωθυπουργός πρέπει αμέσως να πάρει θέση".

"Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εμμένουμε στη θέση μας, ζητώ την παραίτηση του κ. Μουζάλα, ο οποίος μπορεί να προέβη -όπως ο ίδιος λέει ζητώντας 'συγγνώμη' -σε λεκτικό ατόπημα, αλλά παραυτά το θέμα είναι για εμάς πάρα πολύ σοβαρό και περιμένουμε τουλάχιστον από ευθιξία να υποβάλει την παραίτηση του άμεσα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: