Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

"Η νέα παγκόσμια αταξία" - Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της Ουτοπίας


Εδώ και 23 χρόνια, το περιοδικό "Ουτοπία" είναι μια πραγματική όαση στην έρημο της κριτικής σκέψης στην Ελλάδα. Για το τελευταίο τεύχος του περιοδικού είχα την τιμή να επιμεληθώ ένα αφιέρωμα στις διεθνείς σχέσεις της καπιταλιστικής κρίσης, με τον τίτλο "Η Νέα Παγκόσμια Αταξία". Περί τίνος πρόκειται; Μιλάμε για μια μικρή και ταπεινή προσπάθεια ερμηνείας της τρέχουσας συγκυρίας, και της ασύλληπτης βίας και αστάθειας που ολοένα και πυκνώνουν πάνω στον πλανήτη, από την Ουκρανία στη Συρία κι από τη Λιβύη στο Ιράκ. Η όξυνση των ανταγωνισμών ΗΠΑ - Ευρώπης - Ρωσίας, η άνοδος της Κίνας, η εκ νέου έλευση του μιλιταρισμού, και τόσα άλλα φαινόμενα που συνθέτουν την νέα παγκόσμια αταξία δεν μπορούν να αφήσουν ασυγκίνητο κανέναν πολίτη, όταν πλέον φαίνεται ότι οδεύουμε με ταχύτητα στη βαρβαρότητα.

Έτσι λοιπόν, σε σχεδόν μηδενικό χρόνο και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος λόγω των εξελίξεων, κόψαμε, ράψαμε, μεταφράσαμε, γράψαμε, σβήσαμε, τυπώσαμε. Και εν τέλει βγήκε ένα πολύ δυνατό - ελπίζω - τεύχος που φιλοξενεί επιστημονικά άρθρα, σημειώματα, έως και συνεντεύξεις, με τις υπογραφές (αλφαβητικά) των Alex Callinicos, Noam Chomsky, Pepe Escobar, Stephen Gill, Istvan Meszaros, Leo Panitch, Immanuel Wallerstein, Δημήτρη Καλτσώνη, Νίκου Καραμπέκιου, Κώστα Μελά, Δημήτρη Μπελαντή, Ευτύχη Μπιτσάκη, Δημήτρη Πατέλη, Γιάννη Πλάγγεση, Βασίλη Φούσκα, Τάκη Φωτόπουλου, και της αφεντιάς μου.

Το αγοράζετε - εμπλουτίζοντας τη βιβλιοθήκη σας και στηρίζοντας έτσι και την ιστορική "Ουτοπία" - από τα κεντρικά βιβλιοπωλεία της Αθήνας. Εγώ, π.χ., κάθε τεύχος το αγοράζω παραδοσιακά από την "Πολιτεία" στην Ασκληπιού - εκεί το βρίσκεις σίγουρα. Περισσότερες πληροφορίες από τον εκδότη, εδώ:

ηρ.οικ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: