Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Ο Θανάσης Μωραΐτης για τη Δόμνα Σαμίου

(Δόμνα Σαμίου - Θανάσης Μωραΐτης) 

 
Εις μνήμην Δόμνας Σαμίου


του Θανάση Μωραΐτη

5 Απριλίου 2012

Αεικίνητη, δοτική, προστατευτική και πάντα διαθέσιμη σ’ αυτούς που αγαπούσε. Αξιοπρεπής και σαν καλλιτέχνης και σαν άνθρωπος. Έξαλλη και λάβρα με τον κουρνιαχτό που δημιουργούσαν και εξακολουθούν να δημιουργούν οι ‘καλλιτέχνες’-σούργελα που, ελέω δημοσιογράφων και τηλεοπτικών παρουσιαστών αμόρφωτων, αγράμματων –πήγα να πω ‘Κατινών’– και άμουσων, προσπαθούσαν και προσπαθούν εις μάτην της αληθινής τέχνης να πλασαριστούν ως καλλιτέχνες.

Σε μία από τις πολλές και ‘άτακτες’ συζητήσεις που έκανα με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση στο σπίτι του, μόλις ανέφερα το όνομα της Δόμνας μου λέει: «ρε, κατάλαβες για τί μιλάς; Για το άγιο δισκοπότηρο της δημοτικής μουσικής». Και χαμήλωσε τα μάτια του σαν ‘Πιετά’.

Οι μελλοντικές γενιές –μουσικών και μη– έτσι κι αλλιώς θ’ αναγκαστούν να της εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους γιατί θα συναντούν σε κάθε τους βήμα την έρευνά της, το μέταλλο της ‘ίσιας’ αλλά τόσο εύθραυστης φωνής της και τη μοναδική έκφρασή της (όποιος έχει ακούσει το «Κοράσιν ετραγούδησε» ή το «Όσο βαρούν τα σίδερα» καταλαβαίνει).

Για όλους εμάς που η ίδια είχε αποφασίσει να είμαστε κοντά της θα συνεχίσουμε να νοιώθουμε αυτό που νοιώθαμε: θαυμασμό και ευγνωμοσύνη για την μητέρα μας. Πώς αλλιώς;
---

* Ο Θ.Μ. έκανε ελάχιστες συναυλίες μαζί της. Σε μία απ’ αυτές με αρβανίτικα τραγούδια από την Ελλάδα και την Κάτω Ιταλία (Παλάς, 1996) η Δ.Σ. τραγούδησε τρία ελλαδικά αρβανίτικα –χωρίς η ίδια να έχει αρβανίτικη καταγωγή και να ξέρει τη γλώσσα. Ούσα εκ γενετής μαθήτρια –να ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα των ταλαντούχων– τα έμαθε και τα τραγούδησε με εκφορά αρβανίτισσας. Η συναυλία αποτυπώθηκε στο CD του Θ.Μ. με τίτλο «Τριαντάφυλλο του βράχου» (Επιμέλεια ορχήστρας-ενορχήστρωση: Νίκος Γράψας και Δημήτρης Λέκκας, ΛΥΡΑ 1998).

Ο Θ.Μ. συμμετέχει τραγουδώντας ένα τραγούδι στο CD της Δ.Σ. «Τα Πασχαλιάτικα».

Σημαντική σημαντικότατη η προσφορά της φωνής της σε 2 CD που εξέδωσε το Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο Μέλπως Μερλιέ (διευθυντής του ο μουσικολόγος Μάρκος Δραγούμης): «Τραγούδια της Καππαδοκίας» και «Τραγούδια της Σαμοθράκης» (και τα δύο σε μουσική επιμέλεια του αγαπημένου της μουσικού Σωκράτη Σινόπουλου).

Δεν υπάρχουν σχόλια: