Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Για το "Εικόνες για τη θλίψη των ξανθών κοριτσιών και της Ελένης"



Ανοιγμα στη διεθνή σκηνή

Το διπλό άλμπουμ του Θανάση Μωραΐτη κυκλοφορεί από την EMI Classics


του Νικου Βατοπουλου

Η ευχάριστη είδηση ότι η EMI Classics αποφάσισε να περιλάβει στις διεθνείς εκδόσεις της το διπλό άλμπουμ του Θανάση Μωραΐτη «Εικόνες για τη θλίψη των ξανθών κοριτσιών και της Ελένης» (πρώτη κυκλοφορία 2010) έχει κάτι να μας πει για τις δυνατότητες της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας. Το άλμπουμ περιλαμβάνει έξι συνθέσεις, η πρώτη εκ των οποίων είναι μελοποιημένη ποίηση του Καρυωτάκη, με σύμπραξη της Καμεράτας (υπό τον Αλέξανδρο Μυράτ) και ερμηνεία της σοπράνο Σόνιας Θεοδωρίδου και σολίστ στο όμποε τον Βαγγέλη Χριστόπουλο. Θαυμάσιο και ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό είναι και το Κοντσέρτο του Αμστερνταμ για κιθάρα και ορχήστρα εγχόρδων με σολίστ τον Δημήτρη Κοτρωνάκη, που δίνει μία εξαιρετική ερμηνεία.
«Εχουμε έξι σύγχρονα μουσικά έργα, με διαφορετική δομή και φόρμα το κάθε έργο, με ιδιαίτερες “συζεύξεις” παραδοσιακών και συμφωνικών οργάνων (“Ιστορίες της γιαγιάς θάλασσας” & “Φαγιούμ”), με απρόσμενες αρμονικές συνηχήσεις που αναβλύζουν από τη διαστηματική δομή των μουσικών κλιμάκων της παραδοσιακής και βυζαντινής μουσικής, των “δρόμων – μακαμιών” των ρεμπέτικων και λαϊκών τραγουδιών και της σύγχρονης ευρωπαϊκής αρμονίας (“Κουαρτέτο εγχόρδων” & “Ελεγεία για σόλο βιολοντσέλο”)», λέει ο συνθέτης Θανάσης Μωραΐτης. «Με κύριο μέλημα η ενορχήστρωση και οι μελωδικές γραμμές κάθε μουσικού οργάνου να συμβάλλουν στην απόδοση του ύφους του ποιητικού λόγου (στην απόδοση του “καρυωτακισμού” στον “Κύκλο τραγουδιών σε ποιήματα του Καρυωτάκη”). Με πολύπλοκη πολυφωνία στη γραφή των σολιστικών οργάνων και με ρυθμικές υποδιαιρέσεις των “κουτσών ή άλογων” ρυθμών της παραδοσιακής μουσικής των Βαλκανίων (5/8, 8/8, 11/8 κ.τ.λ.) ώστε να αποδοθεί η πρόθεση για ”διονυσιακό” ύφος στη σύνθεση (“Κοντσέρτο του Αμστερνταμ”). Και όλα να συνυπάρχουν με μόνιμο παρονομαστή τη “μελωδία”».
Κορυφώσεις
Το άκουσμα του έργου του Θανάση Μωραΐτη είναι μία σύνθετη εμπειρία, όσο σύνθετη είναι και η αρχική σύλληψη και δομή του άλμπουμ. Με εντυπωσίασε η αρχιτεκτονική ισορροπία που επιτρέπει δραματικές κορυφώσεις και ανακουφιστικά πλατό, ούτως ώστε ο ακροατής να απορροφά σταδιακά και αθροιστικά την υπόγεια, αναβλύζουσα δύναμη του έργου. Είναι ισχυρή η συγκινησιακή εμπειρία.
Ιδιαίτερα παραστατικός, ο συνθέτης Θανάσης Μωραΐτης μας εξομολογείται το περιβάλλον της σύλληψης του έργου. «Η παρτιτούρα και για τα έξι έργα γράφτηκε εξαρχής και ”κάθετα” για τη συγκεκριμένη οικογένεια μουσικών οργάνων που ακούγονται στο CD. Η άψυχη και μαύρη παρτιτούρα άρχισε να αναπνέει και να γίνεται “ζωή” αμέσως με το κοίταγμα των χαρισματικών μουσικών που ανέλαβαν το θεάρεστο αυτό έργο. Ολοι μας, δημιουργός και ακροατές, οφείλουμε τουλάχιστον σεβασμό στην τέχνη όλων των συντελεστών, μουσικών και τραγουδιστών, γιατί χάρη σ’ αυτούς απέκτησαν νόημα τα έργα. Αγκάλιασαν τη μουσική μου και μένα και ξεκίνησε το ταξίδι με μόνιμο και παντοτινό προορισμό τα δύο μάτια απέναντι».
Η διεθνής έκδοση θα κυκλοφορήσει στις 28 Φεβρουαρίου στις αγορές της Γερμανίας, Αυστρίας, Ελβετίας, Τουρκίας, Ιαπωνίας, Κορέας, Ταϊβάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: