Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Μιχάλης Γρηγορίου: "Βίος Παράλληλος" (9)

ΒΙΟΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΣ
Ανέκδοτες ημερολογιακές σημειώσεις του συνθέτη Μιχάλη Γρηγορίου
Ενότητα: "Εσυ, ο χρονος, ο θανατος κι’ εγω"
Επεισόδιο 9ο

Τεταρτη 17/3/2010



Το εχω ξαναπει αρκετες φορες στον εαυτο μου :  Δεν ζουμε μονο σε ενα περιβαλλον απο πραγματικα ερεθισματα κι’ απο πραγματικες αναγκες που ζητανε ικανοποιηση, αλλα και σε ενα περιβαλλον συμβολικων εννοιων που “φιλτραρουν” με ιδιαιτερους τροπους αυτα τα ερεθισματα και που αποδιδουν διαφορετικες σημασιες σ’ αυτες τις αναγκες. Ο πονοδοντος, η πεινα, η κριση κολλικου του νεφρου, ακομα κι’ η ελλειψη ζωτικου χωρου μεσα στο σπιτι σου, η φασαρια, η μολυνση του περιβαλλοντος, κλπ, αποτελουν πραγματικα προβληματα που επιζητουν πραγματικες λυσεις, ανεξαρτητα απο την “καλλιεργεια” και την “πνευματικοτητα” του καθενος. Ομως, οι αϋλες συναισθηματικες αναγκες και ελλειψεις, τα πραγματα με τα οποια μπορει να χαιρεσαι ή να λυπασαι, τα πραγματα που επιθυμεις ή που σου λειπουν, εξαρτωνται κι’ απο τα νοηματα που διαχειριζεται το μυαλο σου, κι’ αυτα τα νοηματα καθοριζουν και τα συναισθηματα και τις συγκινησιακες σου αποκρισεις.


Χτες το βραδυ, βλεποντας ενα documentaire για τα ηφαιστεια, των οποιων τα αιτια μπορει να βρισκονται 30 χιλιομετρα κατω απο την επιφανεια του εδαφους –οχι και τοσο πολλα εαν τα δεις οριζοντιως στον χαρτη- σκεφτομουνα πως υπαρχει ενας τροπος κατανοησης των ανθρωπινων, μεσω μια μεθοδολογικης διαστρωματωσης που ξεκιναει απο το software της συνειδησης και προχωραει στο hardware της βιολογιας, για να ξαναφτασει στο software της γενετικης. Σε ενα πρωτο, επιφανειακο επιπεδο, οι συμπεριφορες των ανθρωπων κρινονται απο την περιβαλλουσα τους, απο τον τροπο χειρισμου της γλωσσας και των εννοιων, απο τις εκφρασεις του προσωπου, τον τονο της φωνης, τις στασεις του σωματος, κλπ. Προχωροντας πιο κατω, αρχιζει να λειτουργει ο ελεγχος των κινητρων, η αναγνωριση των ατομικων προδιαθεσεων, των πιθανων ψυχολογικων “τραυματων” που μπορουν να ερμηνευουν διαφορες ιδιαιτεροτητες ή παρεκλισεις στην συμπεριφορα και στην επικοινωνια –αλλα και στην αυτογνωσια και αυτοσυναισθηση- κλπ. Πιο κατω αρχιζει να λειτουργει η βιολογια, διαφορες εξατομικευμενες σωματικες διαπλασεις, καποια υπερανεπτυγμενα ή υπολειτουργουντα νευρικα κεντρα, διαφορα οργανικα τραυματα, αιματωματα, ογκοι, παθησεις τυπου αννοιας, Altsheimer, κλπ, που αφορουν σ’ αυτη καθαυτη τη συνδεσμολογια του μηχανηματος που παραγει συνειδηση. Ακομα πιο κατω ομως μπορει να λειτουργουν οι πιθανες παραλλαγες ή διαταρραχες σε επιπεδο ορμονων, πρωτεϊνων, κλπ, που συνοδευουν τις διαφορετικες συμπεριφορες, ή που τις προκαλουν. Εδω εχουμε να κανουμε με τη διαχειριση πληροφοριων ηλεκτροχημικης ταξης, Ακομα πιο πισω φτανουμε στις γενετικες προδιαθεσεις που συμμετεχουν στον  πρωταρχικο σχεδιασμο του μηχανηματος, οι οποιες αποτελουν επισης μορφη πληροφοριας στο επιπεδο του προγραμματισμου αυτου καθαυτου του σχεδιασμου. Κι’ ολη αυτη η διαστρωματωση ερμηνειων πρεπει να κρινεται κι’ ως προς την καθετη αλληλεξαρτηση της σε ολα τα επιπεδα.
Οι συνεπειες των γενετικων προδιαθεσεων μπορουν να αναδυθουν –περνωντας απο τις ιδιαιτεροτητες του μηχανολογικου –hardwarish- σχεδιασμου της συνδεσμολογιας κι’ απο τα ηλεκτροχημικα  επιπεδα λειτουργιας των ορμονων, των πρωτεϊνων, κλπ- μεχρι την επιφανεια του software της συνειδησης και να ερμηνευσουν τα κινητρα και εν τελει την συμπεριφορα. Και μετα βγαινουμε “εξω”, γιατι υπαρχει επισης και το κοινωνικο περιβαλλον, που μπορει να καθοριζει την συμπεριφορα, μεσω ενος αλλου στρωματος πληροφοριων, που προσφερεται απο τα εξωτερικα ερεθισματα κι’ απο τους συμβολικους κωδικες διαχειρισης τους. Κι’ αυτες οι εξωτερικες πληροφοριες μπορουν, με την παροδο του χρονου να ξεπερνανε το επιπεδο της απλης κοινωνικοποιησης, της διδασκαλιας και του προγραμματισμου και να ξαναμπαινουν μεσα και να εγκαθιστανται στο επιπεδο των γενετικων προδιαθεσεων.
Οπως τα αιτια κι’ οι συνεπειες των ηφαιστειων που βρισκονται οχι και τοσο πολυ βαθεια, μολις 30 χιλιομετρα κατω απο την επιφανεια του εδαφους, μπορουν να αλλοιωνουν τοσο ριζικα αυτη την επιφανεια, ετσι και τα αιτια κι’ οι συνεπειες του θανατου σου δεν ανηκουν στη σφαιρα κανενος μυστηριου, εχουν αλλοιωσει ομως ριζικα την επιφανεια της πραγματικοτητας που με αφορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: