Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Μέγαρο; ...Θα μείνω με τον παίδαρο

Μια ζωή η αστική τάξη στην Ελλάδα έκανε "δωρεές" και "πολιτιστική πολιτική" με τις πλάτες και το χρήμα του Δημοσίου. Τα λεφτά της ήταν πάντα αλλού, στην Ελβετία ή στο Αμέρικα. Αλλά η δόξα της ήταν εδώ, έστω και με δανεικά. Το λέει ωραία ο μέγας έλληνας φιλόσοφος Παναγιώτης Κονδύλης:

Ο αστικός πολιτισμός εκδηλώθηκε εδώ στις στοιχειωδέστερες και εξωτερικότερες μόνο μορφές του, δηλαδή σε ορισμένους εθιμοτυπικούς κανόνες, σε ορισμένους άγραφους νόμους της συναναστροφής μεταξύ «κυρίων» και «κυριών» και στην απόκτηση μιας «ευρωπαϊκής μόρφωσης»· εν πάση περιπτώσει οι εγχώριες αστικές πολιτισμικές ανάγκες δεν έγιναν ποτέ τόσο επιτακτικές, ώστε να δημιουργηθεί μια όπερα ή μια πινακοθήκη κάποιων απαιτήσεων.


Παναγιώτης Κονδύλης, Η παρακμή του Αστικού Πολιτισμού, Αθήνα: Θεμέλιο, 2007, σελ. 40.


Που να διάβαζε και την ακόλουθη είδηση από τη σημερινή "Ελευθεροτυπία"...
ηρ.οικ.
ΥΓ: Οι λίγοι και εκλεκτοί διοικούν, προσκαλούν και διορίζουν, οι πολλοί πληρώνουν. Θα απαιτήσουν ποτέ οι πολλοί να έχουν Μέγαρο δημόσιο, στις υπηρεσίες των λαϊκών πολιτιστικών και εκπαιδευτικών αναγκών, ή τους αρκεί απλώς να πληρώνουν;;;
ΥΓ(2): Χρήματα υπάρχουν! Ειδικά όταν πρόκειται να ξεπληρώσουμε δάνεια στους τραπεζίτες-ευεργέτες μας!





"Δωράκι" του Δημοσίου στο Μέγαρο Μουσικής



Στις διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου περιλαμβάνεται και η αποπληρωμή από το Δημόσιο, του δανείου που είχε πάρει ο Οργανισμός του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών το 2007, αξίας 95 εκατ. ευρώ για να «ολοκληρώσει τις κτιριακές του εγκαταστάσεις».

Το Δημόσιο είχε εγγυηθεί για αυτό το δάνειο και πλέον στον καινούριο νόμο σημειώνει πως αναλαμβάνει την υποχρέωση πληρωμής των δόσεων του χωρίς να έχει μελλοντικά απαιτήσεις από τον ΟΜΜΑ. Πρόκειται για δάνειο 25 χρόνων με εξαμηνιαίες δόσεις, αξίας 95 εκατ. ευρώ και περίοδος χάριτος έξι χρόνων για το κεφάλαιο.

Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση του νόμου, το δάνειο θα πληρώνεται από το Δημόσιο "Προς αποφυγή εμπλοκών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη λειτουργία της δανειακής συμβάσεως αλλά και τις δραστηριότητες του ΟΜΜΑ, και ενόψει επίσης των δυσχερειών που συνδέονται με την ενεργοποίηση κάθε φορά της εγγυήσεως του Ελληνικού Δημοσίου".

Ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του, είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός και διοικείται από συμβούλιο του οποίου τα μισά μέλη διορίζονται από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και τα άλλα μισά από τον Σύλλογο ''Οι Φίλοι της Μουσικής''.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 21 Φεβρουαρίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: