Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Για το "Να τα πούμε;" της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας





ΕΣΤΟΥΔΙΑΝΤΙΝΑ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ;
ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε πρόσφατα τους αναγνώστες της εφημερίδας VETO της 20ης Δεκεμβρίου: ένα cd με κάλαντα των Ελλήνων, με τη συμμετοχή της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας, σε παραγωγή του Μιχάλη Κουμπιού και Γιώργου Νταλάρα. Τα 17 κάλαντα, από κοινότητες μέσα και έξω από τα την Ελλάδα, ερμηνεύουν αφιλοκερδώς γνωστοί και αγαπημένοι τραγουδιστές που εκπροσωπούν κάθε έκφανση του τραγουδιού, από την παραδοσιακή μουσική (Χρόνης Αηδονίδης, Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Αρετή Κετιμέ) και το ρεμπέτικο (Μπάμπης Τσέρτος) μέχρι τη ροκ (Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Διονύσης Τσακνής), το έντεχνο (Γεράσιμος Ανδρεάτος, Γιάννης Ζουγανέλης), το νέο-λαϊκό (Πίτσα Παπαδοπούλου, Πασχάλης Τερζής) κ.α. Κάθε ένας από τους 20 συνολικά καλλιτέχνες και συγκροτήματα (Encardia) τραγουδά κάλαντα του τόπου καταγωγής του, με εξαίρεση τον Γιώργο Νταλάρα, ο οποίος ανοίγει το δίσκο με το πανελλήνιο «Αρχιμηνιά κι Αρχιχρονιά».

Η σημειολογία της πανελλήνιας εμβέλειας του Νταλάρα που δεν μπορεί να περιοριστεί σε μια τοπική εκδοχή των εορταστικών τραγουδιών είναι προφανής, και σταματώ εδώ για να μη γίνω κακός. Εξάλλου, μόνο συγχαρητήρια αξίζουν στους εμπνευστές και συντελεστές ενός τέτοιου εγχειρήματος, καθώς ο δίσκος προσφέρει απλόχερα αρώματα περιοχών και εθίμων ακριβών. Και φυσικά, συγχαρητήρια αξίζουν πάνω απ’ όλα στην ορχήστρα Εστουδιαντίνα που, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ανδρέα Κατσιγιάννη, συνεχίζει να κρατάει ψηλά τη σημαία μιας παράδοσης ζωντανής και βασανιστικά επίκαιρης. Οι σολίστες της Εστουδιαντίνας που παίζουν στο cd είναι οι: Δήμος Βουγιούκας, Κυριάκος Γκουβέντας, Γιάννης Καραμανιώλας, Σταύρος Κουσκουρίδας, Κώστας Μερετάκης, Θοδωρής Μέρμηγκας, Νίκος Μέρμηγκας και Νίκος Μπάϊπας.

Τώρα, το γεγονός ότι ο εκδότης της Veto Μάκης Τριανταφυλλόπουλος καθίσταται και διαχειριστής των μουσικών μας πραγμάτων δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση σε κανέναν. Οι κυριακάτικες εφημερίδες και οι προσφορές τους είναι μια κάποια λύσις, σε συνθήκες πλήρους απαξίωσης του μουσικού προϊόντος. Κάποιοι τρομάζουν και θεωρούν ότι η πώληση cd μαζί με την εφημερίδα απαξιώνει ακόμα περισσότερο την εργασία των καλλιτεχνών. Διαφωνώ. Μόνο ικανοποίηση με γεμίζει η γνώση ότι π.χ. ο Σαββόπουλος και ο Μικρούτσικος - δύο δημιουργοί που μοίρασαν πρόσφατα τραγούδια τους μέσω εφημερίδων - φτάνουν εν έτη 2009 σε 100.000 νοικοκυριά. Αυτό ονομάζεται άνοδος του μέσου πολιτισμικού επιπέδου του λαού, και όλα τα υπόλοιπα είναι ελιτισμός και αυταρέσκεια των «εκλεκτών». Τώρα, αν σ’ αυτή τη διαδικασία επιθυμεί να συμμετάσχει και ο Τριανταφυλλόπουλος αφήνοντας για λίγο τον "κίτρινο τύπο" του - ίσως και για να τον νομιμοποιήσει περισσότερο στις συνειδήσεις των πολιτών - αυτό είναι πρόβλημά δικό του, καθώς και των παραγωγών που συνεργάστηκαν μαζί του. Ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος εκδότης είναι που χρησιμοποιεί το μουσικό προϊόν για να προωθήσει τις πωλήσεις της εφημερίδας του. Άλλοι μεγαλο-εκδότες, εξάλλου, είναι εδώ και χρόνια οι επίσημοι διαχειριστές της μουσικής παραγωγής στην Ελλάδα εξαγοράζοντας δισκογραφικές εταιρείες, γιατί όχι κι αυτός; Οι ιδεολογικοί μηχανισμοί του κράτους δεν σταματούν ούτε στο ελληνικό τραγούδι για να εξασφαλίσουν όρους οικονομικής επιβίωσης και συλλογικής νομιμοποίησης. Σημειώστε ότι 20.000 Ευρώ από τα έσοδα των πωλήσεων της εφημερίδας θα δοθούν στα παιδικά χωριά SOS. Αγνοώ, τέλος, αν τα αντίτυπα αυτού του εξαιρετικού πράγματι δίσκου που περίσσεψαν θα διατίθενται προς πώληση στα καταστήματα δίσκων.

Ηρακλής Οικονόμου
(Εφημερίδα Η ΕΠΟΧΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: